image1

Nieuws


01-03-2022 Keurmerk Glas, ‘Uiteindelijk streven we naar een langere levensduur van glas’

Met Glaskeur kiezen glasbedrijven voor verantwoorde inzameling en recycling van glas. Vlakglasrecycling Nederland juicht deze ontwikkeling van harte toe en ziet het als een volgende stap naar volledig duurzaam glasgebruik. 

Noodzaak

Klimaatverandering vormt misschien wel de grootste uitdaging van onze generatie. Dat vraagt drastische maatregelen. Van een halvering van de uitstoot van broeikasgassen in 2030 tot duurzaam gebruik van materialen. De glasbranche is daarin al behoorlijk ver, mede dankzij Vlakglas Recycling Nederland. ‘Wij zamelen landelijk vlakglas in en werken daarin nauw samen met glasbedrijven en milieuparken’, legt Dennis Overduin, voorzitter van ons Bestuur, uit. ‘Het ingezamelde vlakglas verpulveren en verwerken we (mits schoon) voor 100% in nieuw glas.’

Circulariteit

Dat het netwerk goed functioneert blijkt wel uit de cijfers. Ieder jaar zamelen we duizenden tonnen vlakglas in. De teller voor 2021 staat op 90.860.476 kilo glas. Maar met de komst van Glaskeur wordt recycling de norm. ‘Iedere glasorganisatie met het keurmerk zorgt voor verantwoorde inzameling en afvoer van glasafval. Niet bij het restafval, maar bij speciale inzamelpunten. Of het nu partners van ons zijn of niet, we vinden het belangrijk dat recycling hiermee een vast onderdeel wordt van de bedrijfsvoering in de glasbranche.’

Ambities

Glaskeur zorgt hopelijk de komende jaren voor een serieuze toename van hergebruik in glas, om het gebruik van grondstoffen te voorkomen. Toch liggen de ambities verder, zegt Overduin. ‘Hoewel glas oneindig recyclebaar is, kost het proces veel energie. De grote uitdaging van de glasbranche is het verlengen van de levensduur van glas. Door onbeschadigde ruiten direct te hergebruiken voorkom je fabrieksprocessen die nodig zijn om glas te verpulveren of te verwerken tot nieuw glas. Zo werken we aan een nóg duurzamer glasgebruik. We werken nauw samen met verschillende bedrijven en organisaties om die stap de komende jaren te zetten.’

GlasKeur is een keurmerk, speciaal bedoeld voor de gehele glasbranche. Alle glasbedrijven (zowel leden als niet-leden) kunnen het keurmerk halen. Met GlasKeur maakt Bouwend Nederland Vakgroep GLAS de aansluiting met de Wet Kwaliteitsborging Bouwen. GlasKeur gaat verder dan het Bouwbesluit, bijvoorbeeld de NEN3569 wordt door de houders van het GlasKeur standaard toegepast.

De kwaliteitseisen voor GlasKeur zijn het resultaat van het initiatief van de branchevereniging Bouwend Nederland Vakgroep GLAS voor het opzetten van een keurmerk voor het plaatsen van glas voor bedrijven zoals glaszetters, glasproducenten en glashandelaren. Onderdelen van dit keurmerk zijn onder andere vakbekwaamheid, veiligheid, normen en milieu. Deze kwaliteitseisen worden door de Technische Commissie van Vakgroep GLAS periodiek herzien en, indien nodig, aangepast aan de geldende normen en richtlijnen.

Wilt u ook het keurmerk aanvragen of wilt u meer informatie over het GlasKeur, neem dan contact op via vakgroepGLAS@bouwendnederland.nl]

Vlakglas Recycling Nederland versus Glaskeur

Onder het kopje Milieu van de kwaliteitseisen van Glaskeur staat het opruimen en afval scheiden omschreven als:

Eis: Ten behoeve van het opruimen en scheiden van afval dient; 

- de VG-GLAS Keurmerkhouder lid te zijn van Vlakglas Recycling Nederland (VRN) en zelf zorg te dragen voor gescheiden afval inzamelen of, 

- de VG-GLAS Keurmerkhouder het glas in te leveren bij een VRN-inzamelpunt of, 

- de VG-GLAS Keurmerkhouder het glas op de bouw gescheiden in de daarvoor beschikbare containers te deponeren.

Toelichting: Vlakglas Recycling Nederland zamelt vlakglasafval in, om het vervolgens te laten recyclen. Vlakglas wordt in de woning- en utiliteitsbouw gebruikt: denk aan ruiten van dubbelglas, spiegels en interieurbeglazing. 

Bepalingsmethode: De certificatie-instelling beoordeelt door middel van controle van het VRN lidmaatschap danwel de werkwijze van de keurmerkhouder of voldaan is aan de eis.

Als bewijs hiervoor kan men een OAV-, ORCIV-, of CO2 certificaat verstrekt door VRN aanleveren.

OAV certificaat (Onafhankelijke Administratie Vlakglas)

Brengt u als producent en/of importeur isolatieglas op de Nederlandse markt? Dan bent u, als er een algemeen verbindend verklaring is, verplicht om financieel bij te dragen en deel te nemen aan het recyclesysteem. U betaalt de zogeheten recyclingbijdrage. Vanaf 1 oktober 2018 is dit een bedrag van € 0,30 per vierkante meter isolatieglas. Vlakglas Recycling Nederland gebruikt deze bijdrage om vlakglasafval in te zamelen en te recyclen

De algemeen verbindend verklaring loopt tot en met 31 december 2022. Het Ministerie van Infrastructuur en Milieu heeft de overeenkomst over de recyclingbijdrage van vlakglas algemeen verbindend verklaard. Dit Besluit is gepubliceerd in de Staatscourant, 59059, 13 november 2020.

De Onafhankelijke Administratie Vlakglas (OAV) int in opdracht van en namens de Stichting Vlakglas Recycling Nederland de recyclingbijdrage bij deze deelnemers. Bent u deelnemer? Dan kunt u een certificaat van deelname downloaden op de website van de OAV.

Om het systeem te ondersteunen kunt u ook vrijwillig deelnemen. Voor informatie kunt u contact opnemen met de OAV via info@oavaangifte.nl

CO2 certificaat

Vlakglas Recycling Nederland heeft een aantal zaken ontwikkeld die kunnen aantonen dat een bedrijf verantwoord en duurzaam bezig is met het vlakglasafval en zo een bijdrage levert aan de circulaire economie. Een voorbeeld is het CO2-certificaat; zamelt u bijvoorbeeld 10 ton vlakglasafval in, dan verlaagt dit de CO2-druk met 1.160 kilo. Het certificaat is hiervan een bevestiging. Elk inzamelpunt dat toegang heeft tot MijnVRN kan een certificaat downloaden.

MijnVRN is een afgesloten deel op de website speciaal voor inzamelpunten. Met een persoonlijke inlogcode en wachtwoord, krijgt u toegang tot MijnVRN. Via MijnVRN kunt u onder andere uw wisseling of afvoer van de container of kooiaapbak aanvragen, maar ook bijvoorbeeld zien wat uw tonnage ingezameld vlakglas in een bepaalde periode is of uw CO2-reductie opvragen.

ORCIV certificaat

ORCIV staat voor Onafhankelijk Register Certificatie Inzamelpunt VRN. Als stichting hecht Vlakglas Recycling Nederland veel waarde aan duurzaamheid. Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) wordt voor veel bedrijven steeds belangrijker. Middels ORCIV kan een bedrijf aantonen dat het participeert in het duurzame afvalbeheersysteem van Vlakglas Recycling Nederland en dat het goed bezig is met (vlakglas)afvalbeheer.

Vlakglas Recycling Nederland wil met deze certificatieregeling garanderen dat een gecertificeerd inzamelpunt ervoor zorgt dat bezoekers en medewerkers van dit inzamelpunt het aangeleverde vlakglasafval veilig storten en dat de kwaliteit van het aangeleverde vlakglasafval voldoet aan gestelde normen.

Afgelopen jaar hebben we diverse inzamelpunten mogen certificeren:

- Gerzon B.V., Eck en Wiel

- Metaglas Operations BV, Tiel

-NNRD BV, Groningen

-Groninger Glashandel BV, Groningen.

Wij bieden al onze openbare inzamelpunten de mogelijkheid om het bedrijf te laten certificeren. Deelname is uiteraard op vrijwillige basis en kosteloos. Op onze website staan de gecertificeerde inzamelpunten gemarkeerd met een groen vlaggetje op de kaart.

Meer weten? Interesse? Bel of mail ORCIV, 035-542 7400 of ORCIV@hbb.nl.