image1

Nieuws


28-09-2021 Rijksvastgoedbedrijf draagt bij aan circulariteit van vlakglas

Het Rijksvastgoedbedrijf heeft in Nederland een aantal kantoorpanden in eigendom, waar onder andere ministeries gehuisvest zijn. Deze panden vragen van tijd tot tijd het nodige onderhoud. Zo ook het pand aan de Koningskade 4 in Den Haag. Met dit gebouw werd de vliesgevel in ons land geïntroduceerd. Vanwege die monumentale waarde is besloten de vliesgevel met luchtspouw te handhaven en waar nodig te herstellen.

Vliesgevel vervangen

De vliesgevel van Koningskade 4 is sterk verouderd en voldoet niet meer aan de vereiste betrouwbaarheid. Het enkele glas wordt daarom vervangen door nieuw glas met een dikte die voldoet aan het bouwbesluit en de wet- en regelgeving. Daarnaast worden de EPDM (rubberen) beglazingsprofielen door aluminium beglazingsproflelen vervangen. Deze nieuwe profielen worden in de bestaande aluminium ‘vliesgevel’ -stijlen en -regels geplaatst hetgeen om een speciale oplossing vraagt. De opdrachtnemer moest een nieuw aluminium beglazingsprofiel ontwerpen en ontwikkelen dat past in de bestaande gevel en aansluit bij de architectuur van de vliesgevel. 

Tot de scope van het renovatieproject behoren in ieder geval de volgende niet-limitatieve werkzaamheden:

·         het vervangen van de buitenbeglazing boven de borstweringen;

·         het vervangen van de buitenbeglazing op de bovenste verdieping van de hoogbouw waar geen borstwering is aangebracht;

·         en het aanbrengen van de nieuwe beglazingsprofielen.

Circulariteit vereist

Bij de aanbesteding van dit project was circulariteit van de bouwmaterialen een kritisch onderdeel. Hierbij werd de lat zo hoog mogelijk gelegd: hergebruik van de producten in een soortgelijke toepassing. Als dit niet mogelijk is dan hergebruik van de producten in een andere toepassing. Als dit ook niet mogelijk is dan hergebruik van het materiaal om nieuwe producten van te maken.

Concreet betekent dit het oude glas toepassen in een ander gebouw, het oude glas bewerken tot een ander glasproduct of het oude glas recyclen en omsmelten tot nieuw vlakglas.

De totale hoeveelheid glas dat uit het gebouw vrijkomt zal zo’n 170.000 kilo zijn. Hiervan wordt circa 20.000 kilo hergebruikt in een andere toepassing. Vanwege de afmetingen en de dikte van dit glas is er geen andere toepassing voor dit glas gevonden.

Samenwerking

Scheldebouw uit Heerlen heeft uiteindelijk de aanbesteding gegund gekregen. Voor de verwerking van het oude glas is samenwerking gezocht met Vlakglas Recycling Nederland. Hierbij lag voor ons de uitdaging om het oude vlakglas zo hoog mogelijk te recyclen. 

Het glas wat normaliter bij een renovatie vrijkomt is niet geschikt om weer nieuw vlakglas van te maken. Dit glas is over het algemeen zo “vervuild” met andere materialen dat de kwaliteitseisen van de vlakglasindustrie niet worden gehaald. Deze materialen zijn niet per se ongewenste vervuilingen. Het betreft onder andere de pvb folie van gelaagd glas, de aluminium en kit van isolatieglas, het metaal in draadglas, etc. Na recycling wordt dit glas ingezet voor de productie van verpakkingsglas of glaswol. 

Het glas wat uit het project Koningskade vrijkomt is zeer zuiver. Het is enkel glas zonder noemenswaardige vervuilingen en andere aangebrachte materialen. Vlakglas Recycling Nederland heeft er daarom voor gekozen om dit glas apart in te zamelen en niet te vermengen met oud vlakglas dat wel “vervuild” is. In 2020 zijn we een project gestart met Saint Gobain France om te kijken of het mogelijk is om glas wat uit renovatieprojecten vrijkomt te gebruiken voor de productie van nieuw vlakglas. Het glas van de Koningskade is hiervoor een mooie test. 

Uitdaging

De uitdaging bij dit project ligt vooral bij de inzameling van het glas. Inzameling in een container brengt het risico op vervuiling door andere bouwmateriaal met zich mee. En op deze bouwplaats was niet voldoende ruimte om aparte een container te plaatsen.

De oplossing is gevonden door het oude glas op de bokken te plaatsen waarmee het nieuwe glas wordt geleverd. Deze bokken met oud glas worden vervolgens naar een overslaglocatie gebracht waar het glas in containers wordt gestort. Deze containers worden afgevoerd naar de fabriek van Saint Gobain France in Aniche. In deze fabriek wordt dit glas toegevoegd aan de overige grondstoffen zand, soda en glasscherven om weer nieuw vlakglas van te maken. In totaal zal ongeveer 150 ton oud vlakglas omgesmolten worden tot nieuw vlakglas.

Het resultaat: volledig circulair vlakglas