image1

Nieuws


06-05-2020 Zonnepanelen of glas met zonnecellen: wel of niet in de vlakglascontainer

Glas is een veelzijdig product. Dat is goed te zien aan de innovatieve toepassingen met glas die op de markt komen. Dit kan echter wel gevolgen hebben voor de recycling van deze producten. Gevolgen, niet van technische, maar wettelijke aard. Een voorbeeld hiervan is glas waarin elektronica is toegepast, zoals een zonnepaneel of glas met zonnecellen. Maar ook bijvoorbeeld badkamerspiegels met ingebouwde led-verlichting of ingebouwde lamellen bij isolatieglas die elektrisch bedienbaar zijn. Al deze producten vallen sinds 2018 onder de Europese wetgeving voor recycling van elektronische apparatuur; de Regeling AEEA.

Glas met zonnecellen

Sinds een paar jaar bestaat er glas met zonnecellen. Dit glas is zo doorzichtig als een normaal raam, maar levert per vierkante meter 10 wattpiek aan duurzame elektriciteit op. Het raam is voorzien van een speciale coating die extra zonne-energie omzet naar onzichtbaar licht en dit afbuigt richting het kozijn. In de rand van het glas zitten zonnecellen die dit licht efficiënt omzetten in bruikbare energie.

Zonnepanelen

Zonnepanelen bestaan al veel langer en kunnen wel tot 40 jaar op het dak liggen. Maar net als batterijen verouderen de panelen, brengen ze na verloop van tijd minder zonne-energie op en worden ze vervangen. Bij de aanschaf van een paneel wordt verwijderingsbijdrage afgedragen, deze financiert het systeem van recyclen.

Regelgeving

Alle elektronische producten, ook glas met zonnecellen en zonnepanelen, moeten voldoen aan de WEEE wetgeving, waarbij het van belang is dat er een financiële regeling is om oude producten op een goede manier te verwerken.

WEEE is de afkorting van ‘Waste Electrical and Electronic Equipment’. Dit is in het Nederlands 'Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur' (AEEA). WEEE is de gangbare naam voor de Europese richtlijn die de inzameling en recycling van deze afvalstroom reguleert. 

Inzameling

In de meeste gemeentes kunnen oude zonnepanelen ingeleverd worden bij de milieustraat. 

Daarnaast zijn een groot aantal zonnepanelenproducenten lid van PV Cycle. PV Cycle is een Europese non-profit organisatie die gespecialiseerd is in de recycling van zonnepanelen, batterijen en omvormers, volgens de Europese richtlijnen. Ook bestaat er een Nederlands recycling-initiatief: de stichting OPEN (Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland). 

Recycling

Recycling van zonnepanelen wordt gedaan door alle paneelonderdelen te scheiden. Dit zorgt ervoor dat tot wel 96% van een paneel hergebruikt kan worden. Zonnepanelen bestaan uit: 

Silicium: Het hoofdbestandsdeel van zand. Dit materiaal is eenvoudig te recyclen en wordt vaak gesmolten met nieuw silicium voor nieuwe zonnepanelen. 
Glas: Glas wordt op dezelfde manier gerecycled als het glas dat u naar de glasbak brengt. Het wordt opnieuw versmolten voor bijvoorbeeld glazen, potjes en flessen. 
Aluminium: Het aluminium in het zonnepaneel kan vaak 100% gerecycled worden. Het wordt omgesmolten en kan zo oneindig opnieuw gebruikt worden. 
Koperdraden : Vaak kunnen deze draden opnieuw worden gebruikt als kabel of koperdraad. 

Vlakglas Recycling Nederland

Als de elektrische component van het glas is verwijderd dan mag het oude vlakglas in de vlakglas container van Vlakglas Recycling Nederland.