image1

Nieuws


28-03-2018 Storm leidt tot rondvliegend glas in Almere

Project: Herstel stormschade NS-station
Waar: Almere
Opdrachtgever: ProRail
Opdrachtgever voor Vlakglas Recycling Nederland: Glaszetterij de Haan, Haarlem
Af te voeren vlakglas: 14,5 ton
CO2 besparing: 1.682 kilo

Glaszetterij De Haan en Vlakglas Recycling Nederland lossen probleem op

Tijdens de heftige storm medio januari waren er rond de 50 draadglas ruiten uit de kapconstructie van het NS-station Almere Centrum gewaaid. Door de kapconstructie, de manier van montage en het ooit toegepaste draadglas, blijkt de overkapping een groot probleem te zijn geworden. Naar aanleiding van deze extreem gevaarlijke situatie met rond vliegend draadglas, is dan ook met spoed besloten dat de kap aan de kantoorzijde geheel ontdaan moet worden van het glas wat er nog in zit.

Lastige klus

Glaszetterij de Haan uit Haarlem is benaderd om dit lastige werk uit te voeren. Dit gebeurt in opdracht van GeelRonitz Bouwgroep uit Beverwijk die de opdracht rechtstreeks van Pro Rail heeft gekregen.

Glaszetterij de Haan is zich zon 20 jaar geleden gaan toeleggen op projecten met een uitdaging en heeft al veel ervaring met complexe werken. Vooral op stations waar de veiligheid voor reizigers een zeer hoge prioriteit heeft.

Centraal station Amsterdam is daar een mooi voorbeeld van. Hier werd op zon 24 meter boven de grond 11.000 m2 draadglas vervangen. Vlakglas Recycling Nederland heeft toentertijd dit oude glas afgevoerd.

Veiligheid voorop

Almere is ook zon lastige klus. Met een 40 meter telescoop hoogwerker wordt uiterst voorzichtig plaat voor plaat uit de kapconstructie gehaald. Het gaat in totaal om zon 550 ruiten van 700 x 2.500 cm. Goed voor 14,5 ton oud vlakglas.

Een groot deel van het glas zal tijdens de nacht worden verwijderd. De kap zit boven het busstation van Almere en het oude glas kan niet zomaar veilig worden verwijderd als er bussen onderdoor rijden. De werkzaamheden nemen ongeveer vier weken in beslag.

In opdracht van De Haan voert Vlakglas Recycling Nederland het oude draadglas verantwoord af. Hiervoor is een 18 kubs container op het werk neergezet.