image1

Nieuws


01-11-2017 Onderzoek hergebruik pvb folie - Must See route S.G.A. Gorinchem

Samenwerking Vlakglas Recycling Nederland en UpcyGran

Vlakglas Recycling Nederland en UpcyGran onderzoeken of vervuilde pvb folie, afkomstig uit gelaagd glas, geschikt gemaakt kan worden om producten te produceren die gebruikt kunnen worden in de bouw. Een klein gedeelte vande pvb folie die vrij komt (de meest zuivere) wordt al door recyclers verwerkt naar verschillende toepassingen, zoals backing van vloerbedekking. Maar vervuilde pvb folie wordt nog steeds gestort. En dat is zonde, pvb folie is, net als glas, 100% recyclebaar.

Project

Een aantal projectstappen is al doorlopen. Zo is de vervuilde pvb verder geanalyseerd.
Daarnaast is er een concept opgesteld om deze folie zo ver te reinigen en te ontdoen van stoorstoffen (kunststof, metaal, papier, glas) dat deze uiteindelijk tóch verwerkt kan worden. De opgeschoonde folie (met nog steeds een minimale vervuiling van papiervezels, kunststof deeltjes en glasstof) wordt verwerkt door een hiervoor aangepaste extruder. Een extruder is een apparaat dat wordt gevoed met kunststof in vaste vorm (vaak granulaat) en levert gesmolten kunststof onder druk af. Ook deze stap is succesvol afgesloten.
De laatste stap is om van deze grondstof nieuwe producten te maken die in de bouw gebruikt kunnen worden. Voor eind 2017 verwachtten we ook hiervoor een positief resultaat.

UpcyGran

Vorig jaar is de bvba UpcyGran opgericht. Doel van deze vennootschap is onder meer het verwerken van bepaalde afvalstoffen tot herbruikbare materialen voor de bouwsector. Upcy staat voor upcyclen en Gran staat voor granulaat.

PVB-folie

Van oudsher worden pvb folies gebruikt voor het lamineren van glas. Pvb staat voor polyvinylbutyral, een klevende laag die in een autoclaaf onder warmte en druk (vacuüm) tussen het glas wordt aangebracht. Glas is sterk maar breekt snel. Door meerdere ruiten op elkaar te plakken blijft het paneel één geheel. De scherven blijven plakken in plaats van in scherpe delen uiteen te vallen. Gelamineerd glas wordt om letsel beperkende redenen toegepast, maar ook om inbraak en doorval te voorkomen. Kortom, gelamineerd glas, in de volksmond gelaagd glas, wordt net als gehard glas om veiligheidsredenen toegepast en daarom ook wel gelamineerd veiligheidsglas genoemd. Denk aan de ramen van autos, maar in de bouw uiteraard aan verdiepingshoge puien, douchecabines, plaatsen met hoogteverschil, zoals balustrades, en locaties waar in- of uitbraakwering gewenst is.

Must-See route

S.G.A. Vakdagen Gorinchem, 7 tm 9 november, stand 135.

Stem op ons voor de Innovatie Award.