image1

Nieuws


25-02-2022 Glas met elektronica: wel of niet in de vlakglascontainer?

Glas is een veelzijdig product. Dat is goed te zien aan de innovatieve toepassingen met glas die op de markt komen. Dit kan echter wel gevolgen hebben voor de recycling van deze producten. Gevolgen, niet van technische maar van wettelijke aard; de Regeling AEEA. Een voorbeeld hiervan is glas waarin elektronica is toegepast. Denk bijvoorbeeld aan badkamerspiegels met ingebouwde led-verlichting, zonnepanelen of ingebouwde lamellen bij isolatieglas die elektrisch bedienbaar zijn. Al deze producten vallen sinds 2018 onder de Europese wetgeving voor recycling van elektronische apparatuur; de Regeling AEEA.

Samenwerking Vlakglas Recycling Nederland en Stichting OPEN

Elektrische apparaten worden omschreven als alles met een stekker of een plek voor een batterij. Er zijn echter ook producten die een elektrisch of elektronisch element bevatten en dus een apparaat zijn, maar niet meteen als zodanig worden herkend. Een voorbeeld hiervan zijn ramen met ingebouwde zonwering. Dit kan wel worden gerecycled mits dit op de juiste manier wordt ingezameld en verwerkt. 

Stichting Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland (OPEN) en Vlakglas Recycling Nederland zijn daarom een samenwerking aangegaan. Vlakglas Recycling Nederland heeft een afspraak gemaakt met de stichting OPEN om voor glasbedrijven de registratie uit te voeren van de producten die zij op de markt zetten en de vereiste inzameling te regelen. Producenten kunnen zich bij Vlakglas Recycling Nederland aanmelden hiervoor. Maar kunnen dat ook rechtstreeks met de stichting OPEN doen.

Inzameling en recycling

In het vlakglas dat wij inzamelen zijn ook producten aanwezig die we kwalificeren als (afgedankte) elektrische en elektronische apparatuur. 

Glas met elektrische componenten die niet verwijderd kunnen worden, vallen onder de WEEE en mag Vlakglas Recycling Nederland niet accepteren. Denk aan spiegels met verlichting, glas met ingebouwde zonwering of met een gel (zonnepaneel). Deze producten moeten op een speciale manier worden verwerkt. 

De inzameling van deze materialen vindt plaats op onze overslaglocatie in Kampen. Als er voldoende is aangeleverd, wordt het vervoerd naar de CENELEC-gecertificeerde verwerker Coolrec in Dordrecht, waar ze de elektrische componenten scheiden van het glas. Hierdoor kunnen zowel het glas als deze componenten worden gerecycled. Het recyclen van het glas gebeurt volgens ons normale proces. De elektronica wordt gerecycled volgens het proces van Coolrec.

Een spiegel waar bijvoorbeeld verwarmingsfolie op geplakt zit dat er afgehaald kan worden mag, mits deze folie is verwijderd, wel in de vlakglascontainer.

Opnieuw gebruikt

Met de samenwerking wordt voorkomen dat glas met elektronica bij het restafval belandt, omdat men niet weet wat men er mee aan moet.

Cor Wittekoek van Vlakglas Recycling Nederland: “De gescheiden inzameling en recycling van glas sluit aan bij een circulaire economie. Stichting OPEN en Vlakglas Recycling Nederland werkten al samen: de tonnages glas uit koelkasten worden via ons verwerkt. Ons uitgangspunt is de cradle-to-cradle filosofie: materiaal wordt na gebruik volledig hergebruikt in een ander product. Op deze manier gaan er geen grondstoffen verloren. Producenten in de glasbranche en elektrische apparaten nemen hiermee ook hun verantwoordelijkheid als producenten. Per 1.000 kilo ingezameld vlakglas wordt een uitstoot van 116 kilo CO2 vermeden bij de productie van nieuw glas.” 

Jan Vlak van stichting OPEN voegt toe: “Dit is een mooi voorbeeld hoe we in de sector krachten bundelen en samen werken aan de inzameldoelstelling en circulariteit van de e-waste sector.” 

Stichting OPEN en Wecycle

De stichting OPEN (Organisatie Producentenverantwoordelijkheid E-waste Nederland) geeft invulling aan de wettelijke producentenverantwoordelijkheid voor e-waste. Zij is, namens alle producenten van elektrische apparaten in Nederland, verantwoordelijk voor de inzameling en recycling van e-waste. Het doel is om de wettelijke inzameldoelstelling van 65 procent te behalen én e-waste circulair te maken. Dit doen zij samen met inzamel-, sorteer- en recyclepartners. Onder de naam Wecycle worden campagnes gevoerd om de inzameling en recycling van e-waste te stimuleren. Consumenten en professionals kunnen hun e-waste gratis inleveren bij een van de 13.000 Wecycle-inleverpunten door het hele land.

De producent wordt via de stichting OPEN geregistreerd in het Nationaal (W)EEE Register. En moet jaarlijks rapporteren hoeveel elektrische en elektronische apparaten het op de markt heeft gebracht of heeft ingezameld. De producent betaalt een bijdrage voor het afvalbeheer. Deze afdracht gaat over het gehele gewicht, dus niet alleen over de elektronica; dus ook over bijvoorbeeld het glas.

Regelgeving

Alle elektronische producten, ook glas met elektronica, moeten voldoen aan de WEEE-wetgeving. In principe valt alle apparatuur die elektriciteit of elektromagnetische velden nodig heeft om haar primaire taak uit te voeren, binnen de reikwijdte. Kortweg: alle apparatuur met een stekker of batterijen. De grootte van de apparatuur is geen criterium: van koelkast tot USB-stick en van laboratorium apparatuur tot elektronische thermometers.

WEEE is de afkorting van ‘Waste Electrical and Electronic Equipment’. Dit is in het Nederlands 'Afgedankte Elektrische en Elektronische Apparatuur' (AEEA). WEEE is de gangbare naam voor de Europese richtlijn die de inzameling en recycling van deze afvalstroom reguleert. De producent of importeur van elektrische of elektronische apparaten is wettelijk verplicht zich te registreren en zorg te dragen voor de inname, recycling en het milieuvriendelijk afvoeren van e-waste.

WEEE is voor alles opgezet ter bescherming en besparing van ons (leef)milieu. Elektrische en elektronische apparatuur kan stoffen bevatten die schadelijk zijn voor ons milieu als ze daarin terechtkomen. Denk hierbij aan CFK’s, batterijen met cadmium en lood in glas. Daarnaast bevat deze apparatuur ook een groot arsenaal aan waardevolle materialen, zoals glas. Deze kunnen na recycling opnieuw gebruikt worden voor het maken van nieuwe producten. Gescheiden inzameling en recycling door de best beschikbare technieken zorgt er dus voor dat schadelijke stoffen niet ongecontroleerd ons milieu kunnen schaden. En ook hoeven er minder nieuwe grondstoffen gedolven te worden, omdat er bruikbare (secundaire) grondstoffen vrijkomen uit de gerecyclede apparatuur.