image1

Nieuws


05-10-2021 Verduurzaming kantoorgebouw Zoomstede Nieuwegein

Project: Zoomstede, Nieuwegein

Opdrachtgever: Colliers, Amsterdam

Opdrachtgever Vlakglas Recycling Nederland: Stekelenburg Glas BV, Utrecht

Af te voeren: ruim 19 ton vlakglas

CO2 besparing: 2.204 kilo

Vlakglas: duurzaam en circulair

Het kantoorgebouw "Zoomstede" is gelegen in het zuidoosten van het vernieuwde stadscentrum van Nieuwegein. In opdracht van Colliers is Stekelenburg Glas gestart met het verduurzamen van het pand naar label C. De opdracht betreft het vervangen van het oude isolatieglas uit 1987 voor isolatieglas HR++ met One Plus coating. Scheuten Glas heeft dit nieuwe, duurzame glas geleverd. Totaal gaat het om zo’n 850 m2 glas, ofwel ruim 19.000 kilo glas.

Insteek van alle bij dit project betrokken partijen is om zo circulair mogelijk bezig te zijn. Door een nieuwe verwerkingswijze van vlakglasafval kan Vlakglas Recycling Nederland ongeveer 90% van het ingezamelde vlakglasafval gebruiken voor de productie van nieuw vlakglas. Deze manier van werken betreft een techniek waarbij het floatglas uit de kaders van het isolatieglas wordt geslagen. Zo blijft een zuivere grondstof voor de productie van nieuw vlakglas over. Voorheen kon er van dit vlakglasafval alleen verpakkingsglas of glaswol gemaakt worden. Het streven van Vlakglas Recycling Nederland is zoveel mogelijk vlakglasafval terug te brengen naar de vlakglasindustrie, dit project sluit hier perfect bij aan.

Door deze vernieuwde verwerkingswijze kan het oude vlakglas echter niet op de gebruikelijke manier worden ingezameld; dat wil zeggen het kan niet in een vlakglascontainer worden gestort. Het vlakglas moet ongebroken worden afgevoerd. Daarom is bij dit project gebruik gemaakt van glasbokken van Vlakglas Recycling Nederland. Het oude glas is op de bokken gezet, vervoerd naar de recycler en verwerkt. Dit project verliep zelfs zo goed dat de opbrengst meer dan 95% was.

Helaas is deze werkwijze nog niet voor al het te verwerken vlakglas geschikt; het bevindt zich in een projectfase.

Cara Stekelenburg, eigenaar van Stekelenburg Glas BV en tevens bestuurslid van de Vakgroep GLAS van Bouwend Nederland: “Glas is in vele opzichten een duurzaam product. Door het vervangen van het oude isolatieglas door nieuw isolatieglas met een betere isolatiewaarde, wordt het gebouw een stuk energiezuiniger. Voor ons is het belangrijk dat de bouwmaterialen waar wij mee werken ook als product duurzaam zijn. Door de samenwerking met Vlakglas Recycling Nederland kunnen wij er aan bijdragen dat glas echt circulair wordt.”

Nederland staat voor de transitie naar een circulaire economie. Het kabinet heeft als circulaire ambitie om in 2030 50% minder primaire grondstoffen te gebruiken en vóór 2050 de economie volledig circulair te maken. Deze ambities zijn geformuleerd in het programma ‘Nederland Circulair in 2050’. Dit sluit prima aan bij onze doelstelling: “glas is geen afval, maar een grondstof die na recycling als nieuw glas wordt teruggebracht in de kringloop”. Glas is 100% circulair.